Gyakran ismételt kérdések


Biztonsággal kapcsolatos kérdések

Mennyire biztonságos a kiadásaimat, bevételeimet a programmal online tárolni?
Hogyan tehetem még biztonságosabbá az adataim tárolását?

Általános kérdések

Mennyibe kerül a program használata?
Készül okostelefon alkalmazás a programból?
Napközben az okostelefonommal szeretnék tételt felvinni, de ehhez jobb lenne egy egyszerűbb felület: van ilyen?
Tehetek javaslatot a program fejlesztésére?

A program működésével kapcsolatos kérdések

Hibát találtam a programban. Hol jelezhetem?
Néha lassan működik, vagy akadozik a program. Mi az oka?
Mi az oka, hogy indításkor néha nem töltődik be a program?
Hol tudok új tételt felvinni?
Mit tegyek akkor, ha egy egész évet szeretnék áttekinteni?
Milyen plusz információkat rejt a grafikon?Biztonsággal kapcsolatos kérdések

Mennyire biztonságos a kiadásaimat, bevételeimet a programmal online tárolni?

A fejlesztés során az egyik irányelv volt, hogy a felhasználó az adatait minél nagyobb biztonságban tudja. Az adatbázisban az e-mail cím és a jelszó kódolva kerül eltárolásra, valamint maguk a felvitt tételek is titkosítottak – az adatok még az oldal rendszergazdája számára sem visszafejthetőek. További irányelv, hogy a tételeket a program semmilyen módon nem elemzi, azok harmadik fél részére nem kerülnek átadásra, sem felhasználói profil nem készül azok alapján. Természetesen ez a rendszer sem tökéletes, így sajnos rosszindulatú támadás esetén esetleg kikerülhetnek felhasználói adatok: ugyanakkor a kódolt tárolás miatt igen jelentős erőfeszítést igényel azok visszafejtése.

A Felhasználási Feltételek 2. c. pontjában szerepel, hogy a felhasználó ne adjon meg olyan adatokat az egyes tételek felvitele során, melyekből azonosíthatóvá válna – például a fizetésnél ne adja meg a megjegyzésben a munkahelye teljes nevét. Ennek célja, hogy az adatok anonimitását minél inkább megőrízzük. Továbbá a felhasználónak a regisztrációkor meg kell adnia egy működő e-mail címet, ám semmi nem zárja ki, hogy direkt erre a célra regisztráljon egyet: ez még fokozza is a biztonságot, mivel egy csak erre a célra használt e-mail címről nem lesz megállapítható, hogy kihez tartozik.

Összességében ebben a rendszerben tárolni az adatainkat semmivel sem veszélyesebb, mint mondjuk adott e-mail szolgáltatás használata, vagy a közösségi oldalakon a személyes adataink megadása. Érdemes megjegyezni, hogy például a Gmail esetében az e-mailek elemzésre kerülnek, melyek alapján személyre szabott reklámokat is megjelenítenek. Ilyen a graeco rendszerben nem volt, és nem is kerül bevezetésre.

Hogyan tehetem még biztonságosabbá az adataim tárolását?

Egyrészt érdemes kerülni a személyhez köthető adatok megadását az adatfelvitelnél – ilyen lehet például teljes nevek vagy a munkahely megadása. Másrészt a regisztrációnál megadhatunk olyan e-mail címet is, melyet direkt a graeco használatára regisztráltunk. Így az adatok esetleges kikerülésük esetén sem lesznek személyhez köthetőek. Ezen felül természetesen javasolt mind a belépéshez használt e-mail cím, mind a jelszó biztonságban tartása.


Általános kérdések

Mennyibe kerül a program használata?

A program használata teljes mértékben ingyenes. Ugyanakkor az oldalon reklámok kerülhetnek elhelyezésre, melyek eltávolítását a Felhasználási Feltételek 2. g. pontja tiltja. Reklámlevelek a felhasználók e-mail címére nem kerülnek kiküldésre.

Készül okostelefon alkalmazás a programból?

Teljesen önálló graeco alkalmazás kialakítása nem tervezett. Ugyanakkor jövőbeli fejlesztésünk lesz egy kiegészítő alkalmazás okostelefonokra, mellyel bárhol, bármikor rögzítheti tételeit, és alkalmas időpontban ezeket egyetlen gombnyomással áthelyezheti majd az online felhasználói fiókjába.

Napközben az okostelefonommal szeretnék tételt felvinni, de ehhez jobb lenne egy egyszerűbb felület: van ilyen?

Okostelefonokon jelenleg elérhető fejlesztésünk a http://graeco.hu/mini/ webcímen található, mely az egyszerű, gyors tételfelvitelt teszi lehetővé bárhol, bármikor a felhasználó számára. Erről bővebb információt a http://graeco.hu/graeco-mini oldalon talál.

Tehetek javaslatot a program fejlesztésére?

Természetesen. Az egyik célkitűzésünk, hogy a programot a felhasználóinkkal együtt, az ő javaslataik alapján fejlesszük tovább, így bármilyen javaslatot örömmel fogadunk. Kapcsolatfelvételhez, kérdéshez, javaslathoz az címre írjon. Amennyiben regisztrált tagunk, belépés után a programban is talál egy űrlapot, ahol kérdéseit, megjegyzéseit, javaslatait az oldal fejlesztőinek elküldheti.


A program működésével kapcsolatos kérdések

Hibát találtam a programban. Hol jelezhetem?

Hiba jelzéséhez a címre írjon. Amennyiben regisztrált tagunk, belépés után a programban is talál egy űrlapot, ahol a hibát bejelentheti. Hasznos, ha azt is leírja, hogy hogyan idézhető elő a jelenség, illetve egy képernyőkép is sokat segíthet nekünk az okok megtalálásában. A hibát igyekszünk minél hamarabb kijavítani.

Néha lassan működik, vagy akadozik a program. Mi az oka?

A szolgáltatás jelenleg még kezdeti fázisban van, a program nem üzemel önálló szerveren: a rendelkezésre álló kapacitás korlátozott. Mivel ez a szerver más oldalakat is kiszolgál párhuzamosan, elképzelhető, hogy lassabban válaszol. Amennyiben a felhasználók száma és aktivitása igényelni fogja, az oldal saját szerverre költözik majd, és így a felhasználók kiszolgálása is hatékonyabb lesz.

Mi az oka, hogy indításkor néha nem töltődik be a program?

Ez egy jelenleg ismert hiba. Addig, amíg ennek elhárítása meg nem történik, a böngésző frissítés gombjának megnyomása, vagy a program újbóli betöltése megoldja a problémát.

Hol tudok új tételt felvinni?

Először valóban kissé nehéz megtalálni, de utána már könnyen fog menni. Ezt a Tételek fül legalsó sávjában tehetjük meg: a lapozó fölötti mezőkbe kell a kívánt értékeket megadnunk, majd az Új tétel felvitele gombra kattintanunk. A művelethez az alábbi bekezdéseket érdemes átolvasni a Felhasználói kézikönyvből: gyorskitöltés funkció és az új elem felvitelére szolgáló sor.

Mit tegyek akkor, ha egy egész évet szeretnék áttekinteni?

Ezt a szakaszok rugalmassága teszi lehetővé: a Felhasználói kézikönyvben, a szakaszokról szóló bevezetőben olvashatunk erről. Ehhez elegendő egy új szakasz felvétele a kívánt évre: ennek kezdőnapja az év első, záró napja az év utolsó napja legyen. Ezután a szakasz összesítője a teljes évre vonatkozó összegzéseket tartalmazza majd.

Milyen plusz információkat rejt a grafikon?

A grafikonon megjelenő elemekre – legyen az oszlop, terület vagy körcikk – az egérkurzort húzva megjelenik egy információs panel, mely tartalmazza a megfelelő kategóriába eső összeget, illetve azt, hogy ez az egyes szülőkategóriák hány százalékát teszi ki. Adott objektumra, vagy – amikor a grafikon aktív – a megfelelő kategóriára kattintva az kibontható. Erről bővebb információt a grafikonokról szóló szakaszban talál. A demo változatban is érdemes mindenképpen kipróbálni a grafikonokat, s végigkattintgatni a lehetőségeket.


Regisztráció

Töltse ki az alábbi mezőket, majd kattintson a regisztráció gombra: